Wiosenno-letni wypoczynek przy rozpalonym grillu to zajęcie oczywiście przyjemne, szczególnie kiedy posiada się do dyspozycji kawałek działki albo ogrodu. Najbardziej istotnym elementem przy tego typu okazjach będzie bez wątpienia brykiet, jednak powinniśmy mieć też coś, co umożliwi nam go właściwie rozpalić. Dopiero wówczas możemy przejść do wyłożenia na ruszt wszelkiego rodzaju pożywienia.
Natomiast węgiel zwykłymi sposobami rozpalić jest niewątpliwie niełatwo. Kawałek czasopisma czy liście nie wystarczą. Najodpowiedniejsza w takich okolicznościach będzie rzecz jasna rozpałka do grilla. Dopiero ona jest w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, niezbędną do podpalenia brykietu. Jej rodzajów jest kilka. Prawdopodobnie często stosowana jest w postaci płynu. Można w bardzo łatwy sposób go rozprowadzić, tak ażeby objął dużą powierzchnię. W dalszej kolejności wystarczająca jest niewielka ilość ognia i sprawa załatwiona.
Podpałka dostępna jest również w postaci kostek lub bloczków wytworzonych ze specjalnych, łatwopalnych materiałów. Powinno się ułamać odpowiednią liczbę fragmentów, a następnie równomiernie rozłożyć na całej powierzchni grilla i podpalić. Jest to rozwiązanie nieco gorsze niż w sytuacji płynu, ponieważ materiał ten ciężej właściwie rozpalić, w szczególności kiedy panują niesprzyjające uwarunkowania atmosferyczne. Ich dobrą właściwością jest natomiast niższa cena i większa dostępność. Nie wszystkie sklepu bowiem posiadają w swej spisie produktów/usług rozpałkę w postaci płynnej. Tego typu produktu powinno się na pewno używać z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, aby nie doszło do niekontrolowanych sytuacji.